Vis fettvett i julen

27.11.2018

Julen byr på mye herlig mat som kan nytes med god samvittighet. Den tradisjonelle julematen inneholder som regel en god del fett som setter seg på stekepanner, former og kjeler. Og hvordan kvitter man seg med dette?

Det er veldig fristende å helle ut matfett eller flytende matrester rett i vasken, men dette kan gi deg problemer på sikt. Fett er flytende når det er oppvarmet, men med engang det  avkjøles begynner fettet å stivne. Slik kan matfettet tette avløpsrør hjemme eller tette avløpsnettet til kommunen. Det vil by på uhyggelige ekstraregninger for deg, og høyere vedlikeholdskostnader for kommunen.

Husk at fett og julemat i avløpet blir juleknask for rottene. Ved å kaste fett, matrester og andre ting i do, lager du en sti til alle rottene i kommunen. Rottene følger maten og kan klatre oppover i rørene i flere etasjer, sier driftsoperatør Morten Landre i UTE i Oppegård Kommune.

Det finnes en bedre løsning enn å helle det i vasken eller do – kast matfettet i den grønne matavfallsposen.

Tips til håndtering av matfett

  • Tørk av stekepannen eller formen med tørkepapir rett etter bruk. Kast tørkepapiret i grønn pose for matavfall. Dette gjør det enklere å vaske opp i etterkant. I tillegg slipper du å grise til oppvaskkummen.
  • Stivnet matfett skrapes av og kastes i grønn pose for matavfall.
  • Større mengder matfett eller supperester helles på en tom melke- eller juicekartong. Kartongen teipes igjen og kastes i grønn pose.
  • Follo Ren tar imot større mengder matolje og frityrolje på våre gjenvinningsstasjoner og på miljøbilen. Innlevert matolje blir sendt til MBP hvor det omdannet til avansert biodiesel, som gir et miljøvennlig alternativ til fossilt brennstoff. Skal man levere matolje til gjenvinningsstasjonene må dette leveres i tett emballasje, helst i originalemballasjen. Det er viktig at innlevert matolje merkes med «Matolje».

 

Hva blir matfettet til?
Alle matrester som sorteres i den grønne matavfallsposen kommer til nytte. Matavfallet omdannes nemlig til biogass og gjødsel ved biogassanlegget Den magiske fabrikken, rett utenfor Tønsberg. Gjødsel produsert av matavfall er meget næringsrik og blir brukt i jordbruk til ny matproduksjon. Biogassen som produseres av matavfall blir benyttet som drivstoff av renovasjonsbilene til Follo Ren og til kollektivtransport rundt om i landet.  Matavfall i grønn pose bidrar til at vi sammen kan skape en miljøgevinst.