a a a

Nyheter

Ekstra mye avfall i julen?

ekstrasekk med hvit bakgrunn

I forbindelse med jul og nyttår blir det ofte ekstra mye avfall. I tillegg skal også de fleste typer julepapir (gavepapir) sorteres som restavfall. En mulig løsning er å benytte ekstrasekk fra Follo Ren merket med "avgift betalt".

Sekkene koster kroner 50,- per stykk og inkluderer innsamling, transport og behandling av det ekstra avfallet. Ekstrasekken settes ved siden av restavfallsbeholder på tømmedag. 

Det skal ikke legges grønne matavfallsposer i ekstrasekken. Matavfallsposene må legges i restavfallsbeholderen for å unngå at skadedyr som ødelegger de grønne posene og tilgriset området rundt beholderen.

Her kan du lese mer om renovasjonsløsningen og finne en oversikt over utsalgssteder for ekstrasekker.

Endring i tømmedager i julen

full beholder jul _lav[1]

På grunn av helligdager i jule- og nyttårsuken vil det bli enkelte endringer i tømmedager for restavfall og papir.

Din ordinære tømmedag: endres til følgende:
mandag 25. desember     

tømmes lørdag 23. desember

tirsdag 26. desember

tømmes onsdag 27. desember

onsdag 27. desember

enkelte vil få tømming torsdag 28. desember

torsdag 28. desember

ingen endring

fredag 29. desember

ingen endring

mandag 1. januar

tømmes tirsdag 2. januar

tirsdag 2. januar

enkelte vil få tømming onsdag 3. januar

 

Hva gjør jeg med julens matfett?

matfett

Med mye mat i julen blir det også mye matavfall. Vi oppfordrer alle til å spise opp maten sin og forsøke å utnytte matrestene på best mulig måte. Likevel er det enkelte ting som er matavfall. 

I julen blir det også brukt oljer til steking og baking, og vi spiser en del fet mat. Spørsmålet blir hvor vi gjør av matfettet og matoljen som blir igjen? 

Matfett som stivner kan skrapes ut og kastes i den grønne posen. Mindre mengder matolje og frityrolje kan tørkes opp med husholdningspapir og kastes i den grønne posen. Har du litt større mengder kan dette helles på en tom melke- eller juicekartong. Kartongen teipes godt igjen og kastes i den grønne posen.

 

Gratis levering av juletrær og gavepapir på gjenvinningsstasjonen

juletre og gavepapir_lav 400

Du kan levere juletrær og gavepapir gratis til våre tre gjenvinningsstasjoner.

Mange får også mer papp-emballasje enn vanlig i julen. Dette kan leveres gratis til gjenvinningsstasjonen, eller buntes og settes ved siden av papirbeholderen på tømmedag. For papp-mengder over en kubikk, ber vi om at dette fraktes til gjenvinningsstasjonen. 

Nå kan du levere din gamle båt til gjenvinningsstasjonen

Båter

Fra 1. oktober kan du levere din gamle båt til gjenvinningsstasjonen.  Dette gjelder alle båter opp til 15 fot, også kano, kajak o.l. 

Før båten kan leveres til gjenvinningsstasjonen må motor, elektrisk utstyr og drivstofftanker være fjernet.

Har du større båt enn 15 fot, er nærmeste mottak Kambo Marina i Moss.  Tlf 69 25 88 65, www.kambomarina.no

Båteier får en utbetaling på kr 1000,- per fritidsbåt for å levere den til avfallsbehandling. Det er Miljødirektoratet som administrerer utbetalingen, og det vil bli refundert etterskuddsvis.

Registrer deg og last ned skjema hos www.miljodir.no/avfall før du drar til gjenvinningsstasjonen. På stasjonen må du få skjemaet signert og godkjent. 

 

Her ser du hvordan Miljødirektoratet har tenkt at ordningen skal fungere:

Forklaring Miljødirektoratet levering av båt.jpg

Radioen er ikke restavfall

Radio

7,9 millioner norske FM-radioer blir berørt av overgangen til DAB, i følge tall fra Digitalradio Norge. Heldigvis kan fortsatt mange radioer fungere ved hjelp av adapter, eller til å høre lokalradio som fortsatt sendes på FM-nettet. Likevel betyr det at store mengder avfall vil bli generert  som følge bytte fra FM til DAB.

NRK gikk over til DAB i Østlandsområdet 20. september. 8. desember slutter også Radio Norge, P4 og en del andre lokalradioer å sende på FM-nettet. 

Velger du å kvitte seg med den gamle FM-radioen i steden for å benytte en adapter, må du huske på å levere den til riktig sted. FM-radioen skal ikke i restavfallet, men leveres til gjenvinningsstasjonen eller til elektronikkforhandler. Da får vi gjenvunnet materialene.

En radio inneholder metaller og komponenter som brukes i nyproduksjon. I følge retursamarbeidet LOOP kan 93% av en radio gjenvinnes og brukes til noe nytt. Radioer som leveres inn til en av Follo Rens gjenvinningsstasjoner sendes videre for behandling i Sarpsborg. Her blir miljøgiftene tatt hånd om på en forsvarlig måte. Metall, kretskort, kabler og lignende blir tatt ut og gjenvunnet. Kun en liten del går til forbrenning. 

Det er gratis å levere radioapparater og andre EE-avfallsprodukter til gjenvinningsstasjonene. 

Slik får du flere grønne matavfallsposer

grønn pose på beholder

I startpakken lå det to ruller med grønne poser til matavfall. Ved normal bruk på 3-4 poser per uke, vil dette holde til de første 5-6 månedene. Når du trenger flere grønne poser, er dette enkelt og greit.

Har du egne avfallsbeholdere, knyter du en pose på håndtaket til restavfallsbeholderen, eller henger ut skiltet "jeg trenger flere grønne poser". Da legger sjåføren igjen en rull med grønne poser ved neste tømming. Du kan også få tak i flere grønne poser på våre gjenvinningsstasjoner og på servicetorget i din kommune.

Borettslag og sameier med felles avfallsbeholdere vil få tilbud om et eget stativ med grønne poser, slik at de er tilgjengelige for alle beboere. Styret star kontakt med Follo Ren for eventuelle spørsmål. 

Klær og tekstil til ombruk

Tekstil - Hullete sokk - Copy

Alle typer tekstiler skal leveres til tekstilinnsamlingen. Visste du at man også kan levere ødelagt eller utslitt tekstil? I Follo kaster hver innbygger i gjennomsnitt 11 kg klær og tekstil i restavfallet hvert år. Dette er klær som kunne vært gjenvunnet til nye tekstiler. 

Hva kan du levere?

I UFF- og fretexcontainerne kan du levere alt av tekstil, så lenge det er tørt og rent. Her er noen eksempler: klær, sko, accessoirer (smykker, belter og tilbehør) og husholdningstekstiler (gardiner, håndklær, sengetøy og myke leker).

 

Hva skjer med det som leveres?

 • Brukbare klær sendes til mottak i Øst-Europa og Afrika hvor de sorteres, repareres og selges. Dette sørger for arbeidsplasser med gode arbeidsvilkår og rimelige klær for de som trenger det. Overskudd fra salget går til humanitært arbeid.
 • Tekstil som ikke kan repareres blir materialgjenvunnet til blant annet nødhjelpstepper.
 • En liten del av innsamlet tekstil kan ikke gjenbrukes eller materialgjenvinnes og blir energigjenvunnent ved forbrenning. Kun 3% prosent av innsamlet tekstil blir energigjenvunnet (tall fra Fretex).

 

Ønsker du å lese mer om våre samarbeidspartnere i forbindelse med tekstilinnsamling? Klikk på logoen.

Uff-logo.png

fretex-logo.png
 

Hvor kan du levere tekstil?

Follo Ren har ca 90 returpunkter hvor man kan levere tekstil. I tillegg kan du levere på våre gjenvinningsstasjoner. Se oversikten under for å finne nærmeste returpunkt:

Hvordan unngå lukt fra avfallsbeholderen

beholder_200x341

Solen varmer godt i sommermånedene, selv i kalde Norge, noe som kan by på litt ekstra utfordringer for avfallet. Nedbrytningsprosessen for matavfall går mye raskere i varmen - dette kan føre til vond lukt og besøk av fluer og larver.

Her er noen tips til hvordan du kan unngå dette:

beholder_200x341.jpg

 

 • Knyt avfallsposen godt igjen, bruk gjerne dobbel knute.
 • Er det hull på avfallsposen eller er den ekstra fuktig? Bruk flere poser utenpå hverandre.
 • Har du mye fiskeavfall bør dette pakkes inn i avispapir før det kastes.
 • Rekeskall bør fryses ned og kastes på tømmedag hvis mulig.
 • Lukk lokket til avfallsbeholderen helt igjen.
 • Er beholdere full? Bruk grønn ekstrasekk.
 • Spyl beholderen med vann etter tømmedag, bruk grønnsåpe hvis nødvendig.
 • Hvis mulig, unngå å sette restavfallsbeholderen i direkte sollys.

Ressurs - Et magasin fra Follo Ren

Forside til nett

Nr 1 - 2017
Les om ny renovasjonsløsning og sortering av matavfall.